Varauksien vuokrahinnat

Varauksille on mahdollista määritellä järjestelmässä vuokrahinta. Järjestelmän pääkäyttäjä pystyy määrittelemään vuokrausominaisuuden käytön järjestelmän yleisasetuksista. Kohta: Hallinta-moduuli - Yleisasetukset -> Vuokrat -> Vuokratyyppi:

Lähtökohtaisesti vuokrausominaisuus ei ole päällä. Halutessaan organisaatio voi käyttää vuokrausta, jolloin sen voi määritellä joko "mallikohtaisesti" tai "prosentteina".

Vuokratyyppi mallikohtaisesti:

Kun vuokran määrittää "mallikohtaisesti", laitemallikortilta pystyy määrittelemään mallille päivävuokran ja viikkovuokran. 

Mallikohtainen vuokrahinta voidaan laskea varauksissa kahdella eri tavalla:

Päivävuokra:

1. Vuokra lasketaan per päivä, jolloin ensimmäinen päivä vastaa yhtä vuokrapäivää ja kaikki seuraavat päivät vastaavat 0,5 vuokrapäivää. Tämä on yleisin tapa laskea vuokrahinta.


--> Esimerkiksi tällä tavalla 1 viikko on 1 + 6*0,5 = 4 päivää. Jos esimerkiksi vuokra-aika on 35 vuorokautta (5 viikkoa) laskentakaava olisi 1 + 34*0,5=18 päivää.

Viikkovuokra:

2. Vuokra lasketaan per päivä neljänteen (4) päivään asti. Jos varaus kestää pidempään, lasketaan vuokrahinta annetun viikkovuokrahinnan mukaan.

--> Esimerkki 1:  24 päivän vuokra olisi 3 * viikkovuokra (21 päivää) + 3 * päivävuokra (3 päivää).


--> Esimerkki 2: 20 päivän vuokra olisi 3 * viikkovuokra, koska 2 viikkoa on 14 päivää ja jäljelle jäävä 6 päivää ylittää 4 päivää, jolloin se lasketaan yhdeksi viikoksi.



Alla olevassa esimerkissä vuokra on laskettu päivävuokran mukaan:

Laskentakaava vuokralle on seuraavanlainen: Kesto 7 päivää = 1 viikko (1+6*0.5=4) 4*20€=80€

Jos vuokran määrittää "prosentteina", on hyvä ottaa huomioon, että asetuksessa täytyy asettaa kuinka monta prosenttia uusimishinnasta lasketaan.

Tämän lisäksi mallille pitää määritellä "arvioitu uusimishinta". Vuokrahinta lasketaan prosentuaalisesti mallin uusimishinnasta.

Alla olevassa esimerkkivarauksessa vuokrahinnaksi on muodostunut 100€. Laskentakaava on tällöin 20%*500€=100€. Tämä johtuu siitä, että asetuksissa on määritelty viikkoprosentiksi 20% ja varauksessa kesto on 7 päivää eli 1 viikko:

Vuokrahinnan määrittäminen manuaalisesti

Ylläolevien tapojen lisäksi vuokran hinnan sekä vuokran keston voi määritellä manuaalisesti, jos on tarpeen poiketa järjestelmässä asetetuista hinnoista. 

Vuokrauksen kesto voidaan asettaa käsin varauskortilta kohdassa "Vuokrapäivät". Klikkaamalla kohtaa: "Aseta päivät", pääsee määrittelemään varauksesta poikkeavan vuokran keston, jonka perusteella vuokrahinta tullaan laskemaan.

Myös vuokrahinnan pystyy asettamaan manuaalisesti kohdasta: "Vuokrahinta", jos toisen osapuolen kanssa on sovittu erikseen muu kuin järjestelmän laskema arvioitu hinta. 

--> Esimerkiksi jos varauksen kokonaiskesto on seitsemän (7) vuorokautta, mutta vuokran kesto halutaan asettaa vain viiteen (5) vuorokauteen: Tällöin laskentakaava on 5 vuorokautta eli (1*(4*0,5päivää=2))*20€=60€